in Altele

Cărți, documentare și podcasturi din 2020

Dacă ar fi să rezum 2020 într-un cuvânt, acesta ar fi “focus”. Cum la finalul lui 2019 am lăsat jobul pentru antreprenoriat, obiectivul principal a fost să dezvolt și să lucrez constant la un business într-un singur domeniu, fără să mă las distras de alte oportunități.

Am încercat să aplic același principiu și legat de ce-am citit, văzut și ascultat. Am ales ca subiecte principale: istorie, călătorii pe motocicletă și filozofie.

Top 3 materiale favorite: cărțile “Investment Biker” (călătorii) și “Antifragile” (business/filozofie), seria de podcast “Ghosts of the Ostfront Series” (despre Frontul de Est din WWII)

Jim Rogers, investitor pensionat, 1990

Înainte de a intra în detalii, un rezumat:

  • Istorie: subiectele principale au fost războaiele mondiale, pentru că în afară de faptul că Germania le-a pierdut pe ambele, Hitler a fost rău și Holocaust, prea multe nu știam. Câteva cărți, un documentar de 13 ore și câteva podcasturi de 30 de ore mai târziu pot să zic că nu mai sunt inapt pe această temă. Am rămas însă puțin șocat să aflu despre ce tragedie cumplită implică un război și manipularea de după legată despre ce s-a întâmplat (de unde și vorba “istoria este scrisă de învingători”).
  • Călătorii pe motocicletă: pur entertaniment, am citit/văzut niște materiale în speranța că voi porni într-o aventură moto după ce-mi iau carnetul. Partea cea mai interesantă a fost să aflu că un investitor devenit multimilionar s-a “pensionat” la 37 de ani și a plecat într-o călătorie în jurul lumii pe motocicletă cu prietena lui, timp de 20 de luni, la începutul anilor 1990.
  • Filozofie: citisem niște cărți legate de stoicism, dar voiam să-mi lărgesc orizontul. În afară de niște nume și concepte, cu prea multe n-am rămas. Am încercat, subiectul mă depășește.

Așadar, ce-am citit, văzut și ascultat în 2020:

Istorie

1. “Blueprint for Armaggedon” – Dan Carlin (podcast)

23 de ore despre Primul Război Mondial, de la cum acțiunea unui tânăr revoluționar declanșează un șir de evenimente în care ajunge să fie prinsă toată Europa, la cum soldații credeau că războiul e un act patriotic, mai degrabă o onoare decât o oroare. Fascinant. Vorbește detaliat și despre Revoluția bolșevică și Rasputin, probabil cel mai misterios caracter al secolului trecut.

2. “WWII in Color” (documentar)

Se poate vedea gratis pe YouTube. 13 ore cu materiale video din arhive, restaurate color, relatând fiecare eveniment major al celui de-al Doilea Război Mondial. Destul de obiectiv, fără prea multă manipulare și fără să insiste doar pe anumite teme/evenimente.

3. “Ghosts of the Ostfront Series” – Dan Carlin (podcast)

În 50 de zile, pe Frontul de Est în Al Doilea Război Mondial (iulie-august 1943) nemții și sovieticii au avut mai multe pierderi decât americanii și britanicii combinați, pe perioada întregului război. Nu e o exagerare să spunem că acțiunea principală a fost pe frontul de est și că sovieticii au avut cele mai mari merite în a-l opri pe Hitler.

Un atac surpriză și o strategie bine pusă la punct fac ca avansul nemților în URSS să pară un fleac. Lucrurile însă se schimbă la venirea iernii, iar unii soldați sovietici protejează o clădire din Stalingrad mai mult timp decât au rezistat Franța, Polonia sau Cehoslovacia până să fie cucerite.

Din toate podcasturile pe care le-am ascultat de la Dan Carlin, seria asta mi-a plăcut cel mai mult. În total sunt 5 ore și jumătate. Dacă vreți să ascultați ceva de la el, dar vi se par prea lungi episoadele, recomand să începeți cu acesta.

4. Cărțile lui Lucian Boia despre Războaie

Primul Razboi Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretari” și “Tragedia Germaniei: 1914-1945“.

Sunt destul de scurte (110-140 pagini) și acoperă într-un mod diferit ceea ce s-a întâmplat, uneori contrariant, ceea ce îmi place. Merg ca o completare a materialelor de mai sus și sunt foarte ușor de citit.

5. “Armata, maresalul si evreii” – Alex Mihai Stoenescu

O carte destul de lungă (849 pagini) și greu de parcurs, deoarece include foarte multe extrageri/notițe istorice din scrisori, rapoarte, circulare, jurnale. Acoperă însă detaliat implicarea României în al Doilea Război Mondial, acțiunile lui Ion Antonescu și ce au făcut evreii și ce li s-a făcut lor.

Autorul încearcă să fie extrem de obiectiv și demontează din miturile propagate de extremiști (atât români, cât și evrei). Recomand dacă vreți să aflați mai multe despre niște subiecte controversate și folosite destul de mult de propaganda celor două tabere, însă repet: e ceva mai greu de parcurs.

6. “Wrath of the Khans Series” – Dan Carlin (podcast)

Despre Imperiul Mongol, povestea lui Genghis Khan, unirea imperiului, moartea sa și expansiunea continuată de fiii săi. Acoperă partea militară (cum reușeau mongolii să înfrângă armate mult mai numeroase decât ce aveau ei), laudă modul lor de organizare și impactul imperiului asupra economiei/dezvoltării din Eurasia, dar, probabil mai bine decât orice altă sursă, insistă pe agresivitatea folosită și atrocitățile comise peste tot unde mergeau.

Călătorii pe motocicletă

7. “Long Way Round” (documentar)

Un actor celebru de care n-auzisem și un prieten de-al lui pleacă prin Europa și Asia timp de vreo 4 luni, în 2004. E primul și cel mai cunoscut documentar legat de călătorii lungi pe motocicletă. Deși au o echipă de suport în spate (câteva mașini îi urmăresc/asistă la nevoie), în mare parte sunt 3 motocicliști (al 3-lea fiind cameraman) care descoperă cultura și peisaje din Ucraina, Rusia, Kazakhstan, Mongolia și Siberia.

A început bine, dar pe parcurs m-a pierdut din cauza modului în care e centrat în jurul lui Ewan McGregor. Fiind pioneri și ducând aventurile moto și documentarea lor video la nivelul de astăzi, lucruri rele n-am de zis. Dacă preferați acest format în detrimentul cărților, merită văzut (ori ăsta, ori celelalte două din serie).

8. “Est, Spre Siberia” – Cristian Scutariu

Inspirat de “Long Way Round” și “Vând kilometri” (dacă are cineva cartea și vrea să o vândă/împrumute, mi-ar face plăcere să o citesc), Cristian Scutariu pleacă în 2017 în Siberia, pe “Drumul Oaselor”. Cartea e mai degrabă o serie de articole adunate și câteva poze pe lângă. E foarte scurtă, ușor de parcurs, dar scrisă într-un mod amator. Există însă aventură și te inspiră.

9. “Investment Biker” – Jim Rogers

Cum cele două materiale anterioare mi s-au părut “ok”, dar deloc “wow”, am rămas surprins să aflu că un investitor de care auzisem și îmi place cum gândește a făcut turul lumii pe motocicletă.

Să pleci în toate continentele la începutul anilor 1990, când Rusia și China nici măcar nu accepta turiști, când Africa și America de Sud erau pline de războaie civile și boli, toate acestea pe motocicletă, luându-ți și prietena cu tine (care abia a obținut carnetul), e mai degrabă nebunesc decât curajos.

Cartea e o plăcere să o citești atât prin prisma aventurii, cât și a modului în care Jim Rogers analizează ceea ce vede. Deja cu milioane de dolari în cont după 10 ani de investiții la nivel global și cu cunoștințe largi asupra istoriei, el vorbește despre căderea comunismului, efectele socialismului și cum unele țări au învățat din greșelile făcute de aceste regimuri, iar altele nu. Pe parcursul călătoriei începe să cumpere acțiuni la bursă în multe dintre aceste țări și vorbește despre filozofia lui de investiții.

Filozofie

10. “A History of Western Philosophy” – Bertrand Russell

În traducere liberă, “Istoria filozofiei occidentale”, doar că eu am încercat-o în engleză (greșeală majoră). Mi-a fost recomandată de un fost coleg de muncă, absolvent de filozofie, ca punct de plecare în a afla despre oamenii și temele majore din filozofie.

Am rămas cu multe nume, câteva concepte, dar prea multe n-am înțeles. M-a fascinat însă prima parte, legată de filozofia greacă clasică, fapt pentru care am mai căutat pe YouTube despre Platon, Socrate și Aristotel. Am încercat să citesc și câteva dialoguri ale lui Platon. Greu de parcurs, dar interesant să vezi subiecte și teme actuale abordate acum câteva mii de ani.

Dacă îți place filozofia, probabil știi de această carte. Dacă nu, probabil nici nu e bine să începi cu ea. Dacă totuși o faci, ia-o în limba română.

11. Philosophize This! – Stephen West (podcast)

Ca o completare asupra cărții anterioare, am ascultat cap-coadă episoadele din acest podcast. Stephen West e singurul pe care l-am găsit să abordeze filozofia într-un mod mai ușor de înțeles.

12. “Montaigne” – Stefan Zweig

O scurtă biografie (150 pagini) despre un filozof destul de influent, un om de stat și un spirit liber. Idei contrariene despre călătorii și libertate.

Altele

Ca beletristică mi-a făcut plăcere să parcurg “Jocul cu mărgele de sticlă” (Herman Hesse) și “Deșertul tătarilor” (Dino Buzzati), însă nu într-atât de mult încât să insist să le recomand cuiva.

Quiet” face o treabă bună în a demonta ideea cum că să fii introvert nu e ok, mai ales în era social media, în care pare că trebuie să fii cât mai expus, cât mai plin de entuziasm și cât mai vorbăreț.

Antifragile” văd că e încadrată ca o carte de filozofie, dar mi se pare mai degrabă legată de antreprenoriat și investiții. Nassim Taleb, un investitor de succes și un tip practic, cu skin in the game, vorbește despre avantajele nevăzute în a-ți asuma riscuri, când e bine să ți le asumi și cum poți beneficia de volatilitate.

Am ascultat și multe episoade din The Cartcast, un podcast pornit inițial să relateze abuzurile și frauda create de Elon Musk și Tesla. Recent au adus tot mai mulți invitați neimplicați în Tesla, podcastul devenind o platformă în care se prezintă înșelătorii și oameni rău intenționați din lumea finanțelor/economiei. Sunt discuții libere, dar argumentate, cu profesioniști în domeniul lor sau denunțători ce vin cu dovezi solide asupra fraudelor realizate la cel mai înalt nivel.

Articol updatat pe

Scrie un comentariu

Lasă un comentariu