in Altele

În ce investesc la bursă – Prezentare portofoliu 2021

Atât de profesionist sunt când vine vorba de investiții la bursă că nici nu știam ce randament am pe 2021 până acum vreo 10 minute, deoarece trebuia să adun cifrele de la 3 brokeri și mi-era lene nu prea m-a interesat.

Dar acum că am calculat și am văzut procentul de 19%, pare o oportunitate excelentă să mă laud iar după un 2020 destul de bun. Lăsând gluma la o parte, am redus substanțial timpul petrecut în a citi rapoarte sau analize. Tot ce am făcut a fost să execut planul stabilit:

Tocmai de asta intenționez nu neapărat să cumpăr, ci să păstrez pozițiile din $BETCO și $KIND pe întreg anul (este loc de creștere datorită legalizării pieței din US și a faptului că urmează Euro 2021 și Jocurile Olimpice). Alte companii pe care le urmăresc sunt $KAMBI, $RAKE.ST și $CTM.ST. În cazul în care o să aibă loc o scădere abruptă, voi cumpăra. Altfel, voi fi mulțumit și cu o creștere de “doar” 10%.

Am păstrat $BETCO, crescut in $KIND, acumulat în $KAMBI și $CTM + alte câteva. Mai scriu uneori pe Twitter despre achiziții:

$CTM e la 67.3 azi.

$KIND e la 151 azi.

#modestie

Filozofia de investiții

 • Investesc în companii a cărui produs, piață și direcție le înțeleg destul de bine și au o evaluare cât mai modestă.
 • Majoritatea portofoliului are expunere pe piața de pariuri sportive, unde văd un potențial de creștere substanțial până prin 2023-2024.
 • Sunt abonat la știrile principale / comunicate de presă pentru a urmări deciziile majore. Rareori am răbdare să ascult prezentările financiare, dar mă uit mereu pe reacțiile analiștilor și cifre.
 • Nu mă pricep la analiza tehnică și nu sunt interesat de trading. Tot ce știu sunt câteva lucruri de bază precum nivel de suport/rezistență, volum și EMAs. Nu folosesc niciun tool special în afară de aplicația de Stocks și ce oferă brokerii.

Prezentare portofoliu

Notă: niciodată n-am văzut la prezentarea unui portofoliu individual mențiunea de cât cash ai disponibil, deși fără această informație portofoliul mi se pare total irelevant. De ce ar interesa pe cineva în ce companii ai investit dacă investițiile tale sunt 10% din tot net worth? Dacă tu ai 100k EUR din care 10% la bursă, un randament de 20% e 2k EUR, adică 2% din net worth – muncă multă pentru puțin. Ori prezinți toate investițiile (bursă + imobiliare + whatever), ori măcar zici cât cash ai deoparte să vedem ce perspectivă ai (cash puțin = încredere mare în potențialul de creștere al investițiilor, cash mult = încredere mică, pregătire pentru criză).

Personal, consider cash-ul o investiție cu randament negativ (inflația).

Acestea fiind spuse, iată cum arată portofoliul la data de 13 iulie 2021 cu mențiunea că nu am nimic altceva pe lângă (gen imobiliare/crypto/covrigării):

 • Cash (35%) – Am început anul cu 50% cash, dar frica de inflație și câteva oportunități ce au apărut m-au făcut să reduc poziția la 35%. Păstrând 10% ca fond personal de urgență, rămân cu 25% de investit în următoarele ~10 luni. E procentul cu care mă simt cel mai comfortabil să nu-mi fie frică de inflație, dar nici să fiu prins nepregătit dacă pică ceva și vreau să mai cumpăr.
 • $BETCO (18.9%) – cel mai mare afiliat în zona de gambling. Am vorbit despre ei în retrospectiva pe 2020. Având cel mai bun management din nișa lor și fiind lideri într-o piața care va crește constant, sunt comfortabil să-i am ca cea mai mare investiție. Dar pentru că mi se par supraevaluați momentan, nici nu intenționez să adaug. Analize despre companie/rezultate financiare găsiți aici.
 • $KIND (15.5%) – deținătorul Unibet, Kindred este clar cel mai subevaluat operator de gambling din cei mari listați la bursă, uneori tranzacționându-se la PE sub 10 2021E. Un motiv este faptul că fondurile de pensii din Suedia au vândut masiv din cauza ESG, iar altul ține de faptul că sunt prea mici pentru a se bate cu gignații din US, iar astfel potențialul de creștere este limitat. Eu personal văd oportunități bune în Europa/Canada cu legalizarea de noi piețe și apreciez faptul că se mișcă greu în US, deoarece investesc mai eficient și nu irosesc banii pe advertising/oferte inutile cum fac Fanduel/Draftkings etc. Majoritatea analiștilor oferă un rating cu potențial de creștere de cel puțin 30% la evaluarea curentă.
 • $KAMBI (9.6%) – cel mai mare B2B supplier din zona de pariuri. Este un spin-off din Kindred, care între timp s-a extins tot mai mult și a ajuns cu expunere în US prin parteneriatul cu $PENN. Ei oferă operatorilor platforma de pariuri în schimbul a unui procent din veniturile lor. Foarte mult potențial de extindere la nivel global (Canada, America Latină , Asia – toate sunt în proces de reglementare, iar Kambi deja colaborează cu mari operatori de acolo). Un motiv pentru care se tranzacționează la nivelul companiilor din Europa și nu US (adică foarte modest) este faptul că o mare parte din venituri (parcă 30%) încă provine de la Kindred (care fiind atât de subevaluat ar putea fi cumpărat de cineva care, ulterior achiziției, ar renunța la Kambi). Un alt motiv pentru evaluarea destul de modestă este faptul că CEO-ul este printre cei mai plictisitori prezentatori pe care-i poți asculta vreodată, iar la ultimul raport a fost atât de pesimist cu estimările pentru 2021 încât a ajuns să fie contrazis de analiști legat de cifrele propuse. Detalii despre companie și potențial găsiți aici.
 • $CTM (5.6%) – al doilea cel mai mare afiliat din gambling. O evaluare mult mai modestă față de $BETCO, deși pe US sunt numărul 1 având în vedere rankingurile în Google. Au făcut investiții proaste în ultimii ani, au tot schimbat CEO după CEO și au dat impresia că habar n-au ce fac. Lucrurile s-au schimbat în ultimul an: au promovat ca CEO fostul director de pe US, au avut două rapoarte excelente și au început să reducă din datorii.
 • $GIG (3.3%) – o companie care este atât afiliat, cât și B2B supplier în zona de gambling. Este însă mult mai mică față de competiție și, astfel, foarte subevaluată. Detalii despre potențialul acesteia, dar și despre $KAMBI / $E2N găsiți aici.
 • $ABXX (4.5%) – o companie pre-revenue evaluată la vreo 150M eur în proces de lansare a unui exchange pentru mărfuri în Singapore. În mare parte, misiunea lor e de a îmbunătăți modul în care au loc tranzacțiile de mărfuri, dar tehnologia pe care o dezvoltă are un potențial imens – detalii aici. Nu sunt deloc fanul companiilor care n-au declarat niciodată un an cu profit (gen Tesla/Uber), care promit revoluționarea industriilor (gen Tesla/Uber) sau care sunt mult prea supraevaluate (gen Tesla/Uber). ABAXX însă nu se încadrează în aceste criterii pentru că abia s-a listat, sunt destul de modești în prezentări și evaluarea nu este foarte mare, deoarece doar obținerea licenței de exchange ar justifica valoarea actuală + fiind listată în Canada, compania încă nu este pe radarul investitorilor din US.
 • $E2N – Endor (2.2%) – o companie ce produce volane premium pentru simulatoare de racing sub marca Fanatec. Destul de subevaluată, fiind listată pe un exchange obscur din Germania. Deși a beneficiat de un boost imens în 2020 din cauza pandemiei și așteptările pentru 2021 sunt mult mai mici, încă văd potențial de creștere prin extinderea în Asia (nu au aproape deloc market share acolo) și prin creșterea generală a pieței de esports. Nu mai adaug faptul că pandemia părea că se termină, dar deja unele țări adaugă noi restricții. O analiză bună a potențialului de creștere găsiți aici.
 • BVB (2.8%) – obligațiuni cu 9% randament (Elefant.ro), OMV Petrom, Nuclearelectrica și Electrica.
 • Gold / Aur (2.5%) – no brainer.

Cam asta e. După ce am cumpărat $KAMBI, $CTM și $GIG la prețuri cu care eram comfortabil și am reușit să diversific portofoliul (anul trecut dețineam în mare parte $BETCO și $KIND), aproape că nu am făcut nimic în afară de a citi niște știri și a urmări unele păreri pe Twitter. Niciodată n-am fost interesat de ponturi și, deși am încercat să înțeleg alte industrii, am realizat că ori nu mă pricep, ori mi-ar lua prea mult timp să merite efortul.

Acum că planul pe 2021 deja l-am executat, prea multe nu îmi mai rămân de făcut. Dacă o poziție va scădea cu cel puțin 10-15%, o să mai acumulez. Altfel, nu văd nicio grabă.

Ziceam la final de 2020 că aș fi mulțumit cu un randament de 10% pe 2021. Având în vedere însă că inflația este clar peste 3%, iar S&P e deja la vreo 14%, orice sub asta ar fi dezamăgitor. Cum majoritatea acțiunilor deținute au avut scăderi în ultimele săptămâni, 19% până acum e ok.

Articol updatat pe

Scrie un comentariu

Lasă un comentariu

 1. Daniel, BET a crescut cu 24% anul asta, și la nivel internațional EUNL.DE are peste 13%. Evident, pot oricând să se oprească sau să pice. Ce vreau să zic este că ești prea nișat, eu aș mai diversifica portofoliul și pe alte zone. La Cash da, nici eu nu aș tine prea mult, am mai luat Fidelis pe. Ro, plus niște indici pe obligațiuni internaționale, pentru confortul psihologic.

  https://mariussescu.ro/vremurile-bune/

  • E ok cum se mișcă BET dacă iei în considerare și dividendele, dar mi s-a acrit după ordonanța aia. Poate dacă o să pice tare o să mai cumpăr.

   Prefer un portofoliu nișat pentru că potențialul de creștere e mult mai mare și îmi ia puțin timp să fiu la curent cu ce se întâmplă.

   • Și asta e adevărat, ești tânăr. 🙂
    Mda, după faza cu ordonanța din 2018 m-am mișcat și eu pe bursele europene, a fost cel mai bun șut înainte, altfel încă rămâneam cu impresia că e ok ce se întâmplă pe bursa românească, când de fapt sunt mizilicuri.