in Investiții

Jurnal de investiții – The worst is yet to come

Ziceam anterior că ne lovim de una dintre cele mai mari crize economice din istorie și mi s-a spus că sunt prea pesimist. Sper să mă fi înșelat, dar până putem decide obiectiv cine are dreptate sau nu, încerc să văd practic ce e de făcut.

Pasul 1: Supraviețuire.

Prima prioritate e să fii sigur că poți trece peste: protejarea sănătății (izolare) și financiară (cash pentru 6-12 luni în cazul în care rămâi fără job/venit).

Pasul 2: Oportunități de investiții.

Din ce am citit și analizat, piețele se vor duce mai jos. Posibil să avem o revenire ușoară datorită vânzării masive din ultima săptămână și a măsurilor fără precedent din partea băncilor centrale, dar investitorii încă nu au acceptat complet realitatea a ceea ce urmează.

Economia globală este pur și simplu blocată. Dacă în 2008 a fost problema băncilor ce au trebuit salvate, în 2020 avem giganți din transporturi, lanțuri hoteliere și turism ce pot intra în colaps. Puține companii mici și mijlocii au rezerve să supraviețuiască fără venituri timp de 3-6 luni. Este imposibil ca autoritățile să salveze pe toată lumea.

Efectele acestei reacții în lanț (companiile intrând în faliment sau reducând costurile, creșterea șomajului, scăderea consumului) se vor vedea de abia în câteva luni, iar numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus este departe de atingerea vârfului (estimat pentru luna mai).

Astfel, mă aștept să vedem noi valuri de vânzări ce vor afecta toate activele în următoarele săptămâni.

La momentul de față avem:

S&P 500 – 2,304.92
BET (BVB) – 7,347.75
Gold – $1,498.38
Bitcoin – $6,169.10
1 USD = 4.5140 Lei

Mă aștept ca S&P 500 și BET să atingă noi minime, dolarul să crească în raport cu leul românesc pe termen scurt-mediu, iar aurul și bitcoin să crească pe termen lung. Nu sunt consilier financiar, iar această prognoză nu reprezintă sfaturi de investiție.

Personal, urmăresc odată cu scăderea generală a piețelor să cumpăr acțiuni la fosta companie unde am lucrat, $BETCO (target 40-45 SEK / acțiune, momentan prețul fiind 58 SEK) și aur la sub $1400.

Articol updatat pe

Scrie un comentariu

Lasă un comentariu