in Investiții

Merită să investești la bursă? Lecții din 2020

Se fac 5 ani de când mi-am deschis primul cont de tranzacții la bursă și întrebarea rămâne: are rost să-mi bat capul pentru un ROI anual de 6%?

Răspunsul evident e nu.

Argumentul e simplu: câți bani ai de investit, ce ROI crezi că poți avea (bursa din SUA, cea mai profitabilă dintre toate pe termen lung, crește cu 7-8% anual, deci ăla-i benchmark-ul) și cât timp îți ia să atingi acel ROI?

(ROI = Return of investment / rentabilitatea investiției)

Să zicem că bagi 10.000 EUR, reușești să fii mai bun decât piața și faci 10%, iar tu stai 2 ore pe săptămână să studiezi grafice/analize etc. Asta înseamnă că îți ia 100 ore să faci 1000 EUR / an (fără să scădem impozitul pe profit). 10 EUR / oră.

La o estimare destul de conservativă (mă îndoi că scoți peste 10% cu 2 ore / săptămână de lucru), are rost să investești la bursă pentru 10 EUR / oră? Dacă-i hobby, e ok. Dacă însă crezi că te îmbogățești, e doar amăgire. Crearea și creșterea unui business e cel mai eficient mod prin care poți face 2x, 5x sau chiar 10x suma investită.

Cam asta spuneam și acum 3 ani aici:

The overall ROI is negative. The money made don’t make up for all the time spent on reading news and industry reports. I expected this before starting and I’m satisfied with what I learned about basic financial metrics, different industries/companies etc. But to keep it real: one is better of learning a practical skill or focusing on a career/business long-term. Investing makes sense only when you have what to invest.

Dar…

Poate deja ai un business și-ți rămân niște bani pe lângă cu care nu ai ce face.

Poate reușești să-ți construiești portofoliul într-un mod în care faci 5-10% anual, dar când au loc evenimente cu o volatilitate extrem de ridicată, ajungi la ROI 50-100% (mai multe pe subiect găsiți în cartea “Antifragile”, de Nassim Taleb).

Ideea e că atunci când nu ești expus la astfel de oportunități tot ce poate să-ți iasă e… 0. Deci e mai bine să pierzi 100 ore pe an pe care le puteai investi în altceva (job/business/alt hobby), dar să fii expus sau măcar pregătit (să știi cum să tranzacționezi și cum să evaluezi o companie/un sector) atunci când apar evenimente volatile. Asta însă e teoria. Să vedem cum a fost pentru mine practica.

Nu sunt eu cine știe ce investitor, dar în 2020 a fost de departe cel mai bun an pentru mine, alocând și cel mai puțin timp de când am început. Asta deși am făcut și niște greșeli majore. Citind comentariile de aici, m-am gândit să scriu și eu despre experiența mea.

Ce-am făcut prost în 2020

Full disclosure: La final de 2019 am acumulat o poziție în $BETCO printr-un program de warrant. Puteam fie să vând acțiunile la un preț prestabilit, fie să le păstrez. Am decis să le păstrez, ele tranzacționându-se atunci în jur de 85 SEK – pe baza acestui preț calculez ce ROI am avut la vânzare.

Pe 12 martie scriam:

All good. Acțiunile au continuat să scadă până la minimum de 48.75 pe 18 martie.

Pe 21 martie scriam:

Personal, urmăresc odată cu scăderea generală a piețelor să cumpăr acțiuni la fosta companie unde am lucrat, $BETCO (target 40-45 SEK / acțiune, momentan prețul fiind 58 SEK) și aur la sub $1400.

Ce-am făcut eu însă în martie-aprilie-mai? Bineînțeles că n-am mai cumpărat deloc.

Prima greșeală e că m-am zgârcit să prind minimum absolut și să am astfel cel mai bun ROI posibil. Dacă luam la 45, 55, 60 sau chiar 70, o diferență enormă nu era pe termen lung. Am încercat să fiu erou însă și nu mi-a ieșit.

A doua greșeală e că mi-am luat știrile despre companie din industrie, în loc să fiu abonat direct la comunicatele oficiale. Așa aveam să aflu la final de martie (și nici măcar din siteurile de profil n-am aflat, ci de la un amic) că $BETCO începuse de vreo două săptămâni program de răscumpărare de acțiuni (pentru a susține prețul). Teoretic, nu era prea târziu să cumpăr nici la 60-70, dacă nu făceam următoarea greșeală.

A treia greșeală e că nu mi-am schimbat punctul de vedere odată cu evoluția pieței jocurilor de noroc (era clar că revenirea sportului înseamnă boom pentru agențiile online, cele offline fiind închise) și odată cu măsurile luate de autorități pentru a sprijini economia. Mesajul de la băncile centrale și guverne era clar: tipărim și pompăm bani oricât este necesar să nu intrăm în depresie.

Eu însă mi-am menținut punctul de vedere că n-au cum să facă asta, deoarece apare inflația și n-au cum să salveze toate sectoarele din economie. Că e bine sau nu ce măsuri s-au luat nu e obiectivul articolului, dar cu timpul a devenit evident că o grămadă de bani vor ajunge și pe piețele financiare.

Astfel, greșelile din 2020 mi-au dat următoarele lecții:

1. Don’t try to be a hero. Încercând să prind minimum, n-am prins nimic.

2. Dacă majoritatea portofoliului e într-o singură acțiune, fii sigur că ești abonat direct la sursă cu ce face compania.

3. Nu există convingere permanentă cu privire la bursă: mereu apar schimbări, iar tu trebuie să-ți reanalizezi convingerile constant.

Ce-am făcut bine în 2020

HOLD

Cel mai bun lucru a fost să nu vând toată poziția înainte de criză. Mi-am zis că oricât de mult știu domeniul și mă documentez, nu-s totuși Ray Dalio (care, apropo, n-a dus-o prea bine, cu tot cu principiile dumnealui). Așa că am vândut doar un sfert (ROI ~10%), planul (eșuat) fiind să cumpăr poziția înapoi 50% mai ieftin.

N-am vândut nici la primele recorduri de all-time-high. Din iunie și până în prezent $BETCO a avut constant creșteri/scăderi de 10-20%, dar s-a menținut la peste 100 SEK.

Am vândut majoritatea poziției (două sferturi) la 137 SEK (ROI ~61%), deoarece compania mi se părea supraevaluată. La câteva săptămâni distanță, cofondatorii au vândut 12% din poziția lor la 131 SEK, ceea ce mi-a confirmat că a fost o decizie bună.

Astăzi însă acțiunea se tranzacționează la 176 SEK (mai am un sfert, ROI ~107%). Făceam mai mulți bani dacă mai așteptam, dar, vorba unui băiat mai deștept ca mine: “Nobody ever lost money taking a profit”.

Focus pe un singur domeniu

Cum bursa din România are un ROI teribil din cauza faptului că e dominată de sectoare unde potențialul de creștere este mic (energie, utilități, bănci), iar cea din SUA mi se pare extrem de supraevaluată, am zis că rămân focusat doar pe companii din Europa (se tranzacționează la multipli mai atractivi) și doar din domeniul jocurilor de noroc (pe care-l cunosc mai bine decât alte sectoare).

Am căutat acțiuni departe de ATH sau aflate într-un moment de vânzări agresive, să se tranzacționeze la multipli P/E de maxim 10 și să fie expuse la legalizarea pieței de pariuri online din SUA. $KIND a fost singura care a îndeplinit aceste condiții și am acumulat pe 26-28 octombrie o poziție:

Momentan ROI este 40%, dar nu intenționez să vând curând.

Lecții confirmate

1. Mai bine investești majoritatea portofoliului într-un domeniu pe care-l cunoști și în câteva acțiuni unde ai o convingere ridicată că pe termen lung vei face bani, iar o scădere de 30-50% nu te afectează, ba chiar te face să vrei să cumperi și mai mult.

2. Planifică-ți o strategie de exit. Poate fi o greșeală să vinzi prea devreme, la fel cum poate fi o greșeală să aștepți prea mult. Nu știu ce sfat practic aș putea da, dar pentru mine a intra sau ieși dintr-o acțiune la 1/4 din poziția dorită la diferite intervale a funcționat ok.

3. Să ai răbdare și cash sunt cele mai bune poziții. $KIND a fost pentru mine un bonus, deoarece aveam bani strânși deoparte după câteva luni în care am ignorat piața + am cumpărat doar când mi s-a părut o oportunitate prea bună pentru a o ignora (vânzări agresive în octombrie).

Planul pe 2021

Chiar și după cel mai bun an de când tranzacționez, tot cred că mai eficient este să te focusezi pe dezvoltarea unui business. Dar voi continua să aloc puțin timp și bursei astfel:

Gambling stocks

Adevărul e că 2020 a fost un boom pentru companiile din industria de gambling, iar a doua jumătate din an a fost un boom la bursă în general. Deci oricât de bune au fost deciziile luate, am avut mult noroc datorită industriei și faptului că acțiunile au crescut odată cu piața. După cum spune un alt băiat, “Everybody is a genius in a bull market”.

Tocmai de asta intenționez nu neapărat să cumpăr, ci să păstrez pozițiile din $BETCO și $KIND pe întreg anul (este loc de creștere datorită legalizării pieței din US și a faptului că urmează Euro 2021 și Jocurile Olimpice).  Alte companii pe care le urmăresc sunt $KAMBI, $RAKE.ST și $CTM.ST. În cazul în care o să aibă loc o scădere abruptă, voi cumpăra. Altfel, voi fi mulțumit și cu o creștere de “doar” 10%.

Aur

Faptul că prețul aurului va crește mi se pare un no-brainer. Am acumulat constant în 2020 și intenționez să continui, în special datorită slăbiciunii pe care o suferă din cauza speculației din Bitcoin. Problema e că, nefiind aur fizic (care costă o grămadă să-l ții prin custodie), ci un certificat index / produs structurat, e mai degrabă speculă decât investiție.

BVB

Am mai spus că nu-s fan BVB (personal având 6% ROI / an), dar urmăresc să acumulez în:

  • OMV Petrom (petrolul și mărfurile în general cred că vor crește datorită inflației).
  • Nuclearelectrica (energia nucleară va deveni tot mai importantă pe măsură ce realizăm că e imposibil să implementăm energia solară la scară largă + teoretic Nuclearelectrica va achiziționa o uzină de uraniu, al cărui preț este în creștere constantă).
  • HAI (agricultura crește în importanță, iar inflația va duce prețurile la alimente tot mai sus).

Concluzie: merită să investești la bursă?

Teoretic, conform experienției din 2020, răspunsul este da. Merită, deoarece poți avea ani cu peste 50% ROI.

Revine însă întrebarea: ce buget și timp aloci?

Să zicem că bagi 10.000 EUR și ai ROI 50% într-un an, deci un profit (înainte de taxe) de 5000 EUR.  Merită să-ți bați capul pentru câteva mii de euro îl plus?

Nu cred. Mai bine dezvolți un business sau înveți un skill nou pentru carieră.

Dar, dacă îți ia tot mai puțin timp (odată ce știi cum să evaluezi o companie și nu faci greșeli de bază), te focusezi pe o industrie și ești agresiv când apar oportunități, atunci poți bate piața pe termen lung.

Chiar și așa, depinde câți bani investești. Dacă-i sub 10.000 EUR, e hobby. Dacă ajungi pe la 50-100,000 EUR, posibil să merite. N-am ajuns încă acolo, dar voi continua și vă țin la curent.

Articol updatat pe

Scrie un comentariu

Lasă un comentariu