in Studii

Sfaturi examen TOEFL & Experiența mea

Notă: acest articol a fost publicat inițial în 2013.

Nu o să vă prezint examenul TOEFL, asta pentru că puteți găsi și voi destule informații despre el (ce structură are, cât durează, unde se dă etc.), ci mai degrabă vă spun experiența mea și încerc să vă dau niște sfaturi care mie mi-au prins bine.

Astfel, acest articol se adresează celor care deja s-au decis că vor să-l dea și cel mai probabil au și început să se pregătească.

Experiența mea cu engleza și TOEFL

Eu am dat TOEFL iBT (nu cred că se mai dă pe la noi varianta pe hârtie) anul trecut în aprilie și am luat 103 puncte. Am observat că facultățile acceptabile cer peste 90, cele bune peste 100 și cele foarte bune peste 110. Părerea mea e că oricine poate lua peste 100. Nu sunt foarte bun la engleză și dintotdeauna a fost un coșmar pentru mine să o învăț. Unii spun că trebuie să ai un „dar” pentru limbile străine sau măcar să le fi învățat de mic. Eu cred că poți deveni bun la aproape orice prin practică, iar talentul din naștere e 99% bullshit.

Meditații sau nu?

Dacă nu aveți un nivel ridicat de limbă engleză, vă recomand să faceți pregătire cu un student sau un profesor. Veți câștiga timp și vă veți scuti de nervi. Eu am făcut vreo 6 luni cu un student la litere și în paralel am mai cerut feedback la profesoara de la clasă și la o prietenă care dăduse TOEFL.

De pe ce să studiați pentru examen

Am avut baftă și câștigat la un concurs cartea “Cambridge Preparation for the TOEFL Test Book with CD-ROM”. Am lucrat de pe ea doar partea de Reading și puțin din Writing. Util a fost mai degrabă CD-ul, care conținea vreo 7 simulări. Materialul însă e cam scump și nu cred că merită banii.

Căutați pe net materiale gen „100 Essays for TOEFL” / „400 Must Have Words for TOEFL” / „Tips for a perfect essay”, printați-le, puneți-le pe tabletă ori telefon și încercați să faceți zilnic câte ceva din ele.

Cum am studiat eu mai exact:

 • O dată la două zile făcut câte un eseu
 • O dată la două zile învățat 10 cuvinte noi și făcut propoziții cu ele
 • O dată la două zile simulat Speaking (înregistrat telefon mobil, apoi ascultat, apoi refăcut până ce iese bine)
 • Citit zilnic articole științifice în engleză
 • O ședință de 2h de pregătire/meditații în fiecare săptămână
 • Ascultat aproape zilnic materiale în engleză
 • Din când în când vorbit singur prin casă (fie pe o temă anume, fie povesteam ce am făcut recent – recomand ambele exerciții, veți vedea când le faceți de ce zic asta), recapitulat timpuri și mers la o bere

Dacă ați scăpat de gramatică la TOEFL nu înseamnă că trebuie neglijată. Puneți-o de la început la punct, deoarece nu puteți face Writing / Speaking fără ea. Tot pentru aceste două secțiuni e nevoie de mult vocabular – învățați niște cuvinte mai meticuloase și de fiecare dată când faceți un eseu sau vorbiți liber, încercați să le introduceți.

Câteva sfaturi practice

Înainte de examen:

 • la Reading și Listening, cerințele se împart în vreo 4-5 tipuri; dacă le depistați, învățați unde trebuie să vă uitați și vă va fi mai ușor să le rezolvați; eu le-am exersat în cartea de care vă spuneam
 • la Writing utilizați mereu structura celor 5 paragrafe (prezentarea temei, introducere, argumentul 1, argumentul 2, concluzie); fiecare paragraf trebuie să aibă și el o structură – găsiți detalii în clipurile lui NoteFull (la finalul articolului)
 • la Speaking, la fel, obișnuiți-vă cu tipurile de întrebări și aplicați un șablon standard
 • tot la Speaking: faceți simulări singuri (căutați o listă cu subiecte și luați-le pe rând), respectând structura examenului (15 secunde gândit, 30 secunde vorbit) – nu vă mințiți apăsând stop și încercați până vă iese
 • monologați cât mai mult – cel mai ușor e în fața oglinzii – vă veți da drumul la vorbit și veți căpăta încredere
 • faceți cel puțin o simulare completă (ora de culcare/trezire, ce mănânci seara/dimineața, cum reziști 2h într-un scaun normal, cum reziști 4h concentrându-te etc.)
 • vedeți că există o mică probabilitate să primiți 4 texte la Reading în loc de 3, astfel încât această sesiune să dureze 80 minute (nu 60) – includeți această posibilitate atât la Reading, cât și la Listening în simulările pe care le faceți

În ziua examenului, pregătiți-vă pentru următoarele:

 •  foarte probabil ca monitoarele să fie CRT (veți vedea totuși la următorul punct că poate fi în avantajul vostru)
 • în sala de examen e posibil să se plimbe o persoană care din varii motive îți poate distrage atenția (1. e grasă și te enervează că nu poate sta locului; 2. e un informatician ofticat pe viață care se vrea a fi sever; 3. e Bendeac și-ți vine să arunci cu CRT-ul în el)
 • în pauza de 10 minute ar fi bine să haliți ceva (o banană / un snickers) și eventual să treceți pe la baie
 • cât timp voi veți încerca să încercați să descifrați ce zice un text despre cum a încercat Morgan să combine nu știu ce molecule (apropo, pregătiți-vă de teme ce vă plictisesc total sau de care nu ați auzit până acum) și-l înjurați pe Boyle că a dat un sens chimiei, e posibil să auziți un coleg din sală cum se chinuie să-și pună microfonul sau să răspundă la întrebările din secțiunea Speaking (și unii au un stil de-a dreptul frustrant de a produce sunete)

Resurse

– NoteFull (ăsta mi s-a părut cel mai tare material de care am dat)
– BBC Learning English (foarte bun pentru Listening, dar și pentru dezvoltarea culturii generale)
– forumul GMAT (sunt niște threaduri cu experiențele userilor, căutați și veți găsiți acolo niște șmecherii ce vă vor ajuta)
– cz-training (punctează foarte bine structura eseului și conține alte sfaturi bune; plimbați-vă prin site folosind meniul din stânga)

Majoritatea cred că sunteți elevi sau studenți. Nu aveți motive să vă plângeți că aveți job sau altele pe cap. Prioritizați TOEFL timp de câteva luni și lucrați cu simț de răspundere (da, urăsc și eu expresia asta). Aveți grijă să nu cădeți în cealaltă extremă, cum am făcut eu, spunând că examenul ăsta decide viitorul, cariera & shit – relax, dacă îl picați îl dați a doua oară, nu trebuie să așteptați mult timp (în Iași erau 2-3 zile / lună în care te puteai programa) și nici admitere la NASA nu e.

Sper să vă fi ajutat. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri vă invit să lăsați un comentariu mai jos.

Alte recomandări: Studii în străinătate – Sfaturi legate de facultăți/țări/job-uri

Articol updatat pe

Scrie un comentariu

Lasă un comentariu