in Studii

Studii în străinătate – Sfaturi legate de facultăți/țări/job-uri

studii in strainatate

Există atât de multe variabile ce trebuie luate în calcul când vrei să studiezi în străinătate încât e imposibil să vorbești obiectiv dacă e o decizie bună sau nu.

Problema e că la o căutare pe Google despre studii în afară găsesc sfaturi în mare parte pline de bullshit, scrise de oameni care fie n-au studiat în străinătate (majoritatea sunt scrise de angajați ai companiilor care primesc bani de la facultățile unde trimit studenții sau oferă consilieră plătită), fie au făcut-o la o facultate mediocră.‌

Astfel, voi prezenta aici câteva sfaturi pentru studii în străinătate care să te ajute să te orientezi în alegerea unei facultăți, a țării și orașului și cum poți obține un job ca student.

  • De ce aspectul financiar este primul criteriu de luat în calcul
  • Ce avantaje oferă studiile în afară față de România
  • Cum să alegi o facultate bună
  • Cum să obții un job part-time ca student

Primul lucru care influențează decizia de a pleca la studii în străinătate și a alege o facultate este costul financiar.

Ai bani pentru studii în străinătate?

Există trei răspunsuri:

1. Da.

Dacă părinții tăi îți pot acoperi costurile pentru studii și cazare, nu văd niciun motiv pentru a nu studia la cea mai bună facultate posibilă.‌

2. Aproximativ.

Dacă părinții tăi îți pot acoperi doar o parte din costuri, atunci fii sigur că ai un plan bine stabilit despre unde te poți caza (ce variante de cămin sau stat în chirie sunt, în ce zonă a orașului, ce condiții au) și cum obții un job (cât de ușor se găsește în domeniul tău și ce salar ai putea obține).

Atitudinea de “mă descurc eu” e bună ori când îți acoperă ai tăi toate costurile, ori când n-ai deloc bani și îți poți asuma niște riscuri. Dar când e vorba de un nou sacrifiu financiar al celor care te-au crescut și deja au băgat bani în tine 18 ani de zile, fii sigur că te duci informat și ai un plan să obții un job și să reușești să trăiești independent cât mai rapid.

3. Nu.

Dacă părinții tăi nu îți pot acoperi aproape niciun cost, well… life’s a bitch.‌ Soluția este să faci rost de bani (Captain Obvious). Cum?‌‌ Ori găsești o modalitate prin care poți oferi un serviciu plătit (fotografie, desen, fitness etc) pe timpul liceului, ori stai un an acasă în care te angajezi în România și faci economii. Dacă nu ai aceste variante‌ (realizez că sunt greu de fructificat) mă întorc la concluzia inițială… life’s a bitch. Obișnuiește-te cu ideea că nu ne-am născut egali, iar dacă ești dezavantajat financiar, va trebui să lucrezi mai mult decât toți din jurul tău la un loc pentru a ajunge acolo unde îți dorești.

Dar las acest subiect pentru alt articol. Eu unul am primit de la ai mei‌ 1000 EUR cu care mi-am plătit biletul de avion și o parte din depozitul pentru cămin. Mai aveam pe lângă niște economii (~4000 EUR) pe care le-am făcut în liceu realizând siteuri pentru clienți. Am trăit din ele câteva luni, până ce am obținut un job part-time.

Lucruri de luat în calcul în funcție de aceste răspunsuri

Am început cu aspectul financiar pentru că nu are rost să te gândești la studii în străinătate dacă nu îți poți permite să pleci. Dacă ești băiat/fată de bani gata și costurile nu contează, recomand să alegi absolut cea mai bună facultate posibilă în domeniul în care vrei să studiezi și să profiți de avantajele pe care loteria genetică ți le oferă. Dacă însă ești undeva între, trebuie să iei în calcul răspunsul la multe întrebări:

– ce costuri de plecare îmi acoperă părinții (taxa de admitere, depozit pentru chirie, bilet avion) și ce buget îmi oferă lunar?

– unde pot pleca și trăi în funcție de acest buget?

– cât timp am la dispoziție pentru a obține un job?

– cât de ușor pot obține un job și ce costuri îmi va acoperi?

– voi putea să-mi continui studiile cu un job în paralel? Pe baza acestor răspunsuri te orientezi la țara și orașul care se încadrează în bugetul tău și în cât de ușor poți obține un job.

Acum că am acoperit cel mai important criteriu (general vorbind) pentru studiile în străinătate, să trecem la o întrebarea esențială:

E o decizie bună să studiezi în afară?

În principiu, da.

Majoritatea argumentelor pentru care lumea recomandă studiile în străinătate sunt: superioritatea facultăților, dezvoltarea personală și experiența multiculturală.

Teoretic, găsești în străinătate facultăți mai bune, te poți dezvolta personal și profesional mai ușor și ajungi să cunoști din oameni mai multe culturi/țări decât în România.

Totuși, cei mai mulți ajung să studieze la universități mediocre, într-un job complet irelevant față de studiile făcute, iar experiența multiculturală nu le aduce prea multe beneficii practice.

Astfel, e o decizie bună să studiezi în străinătate doar dacă profiți de avantajele pe care ți le oferă. La ce mă refer mai exact:

Oportunități mai bune de job – poți avea un job mai plăcut și mai bine plătit decât în țară, dar doar dacă aduni experiența necesară în facultate pentru a-l obține.

Relații internaționale – îți poți face relații cu oameni din zeci de țări cu care poți lega prietenii și care te vor ajuta în carieră, dar ține de tine să faci acest lucru (să fii proativ, să cauți acele grupuri de studenți/organizații care îți sunt relevante, să încerci să cunoști oameni noi și nu stai mereu cu aceeași 3-4 prieteni la facultate cu care oricum te vezi în timpul liber etc.)

Dezvoltarea personală – aici e greu să o dai în bară (adică să nu te dezvolți având în vedere experiența prin care treci), dar nu imposibil. Studiile în străinătate sunt mai grele decât cele din țară, deci îți vor lărgi orizontul despre cum vezi lucrurile și îți va mări încrederea de sine. Cu cât încerci să obții un job cât mai bun și să îți faci relații cât mai de calitate, cu atât te vei dezvolta mai mult personal și profesional.

Acum, să trecem la lucruri ceva mai practice:

Alegerea unei facultăți

Cel mai important lucru este să alegi o facultate de top. Dacă tot pleci la studii în străinătate, fii sigur că o faci în cel mai bun mod posibil, iar prin alegerea unei universități de calitate e greu să dai greș.

De ce?‌

1. Facultățile de top atrag cei mai buni profesori, studenți și investiții. Asta înseamnă că vei avea de la cine să înveți, vei sta printre studenți ambițioși și vei putea profita de investițiile atrase (de la bibiliotecă și resurse legate de baze de date/jurnale, până la evenimente organizate și organizații non-profit susținute din bugetul facultății).

2. Foarte mulți ajung în locații care nici măcar nu sunt considerate adevărate facultăți din punct de vedere academic, ci imitații unde după 3 ani de lecții predate de profesori slab pregătiți nici măcar nu obții un Bachelor of Science Degree.

Ce înseamnă o facultate de top?

Găsii mai jos cele mai credibile entități ce realizează topuri cu cele mai bune facultăți din lume. Le puteți filtra în funcție de subiect/locație.

Alegerea unei țări

Cel mai supraevaluat aspect este vremea. Ca elev, probabil vei fi interesat de țările cu cât mai mult soare și cât mai multe oportunități de socializare și distracție. Deși sunt niște criterii ce trebuie luate în calcul, ele nu trebuie să fie prioritare.

3 ani poți rezista în orice tip de vreme. În afară de posibile antecedente medicale, nu există scuze.

E mai important să studiezi la cea mai bună facultate în domeniul în care vrei să lucrezi decât să te bronzezi sau să fumezi iarbă cât mai ușor.

Alegerea unei țări se face în funcție de:

– buget vs. costuri

– posibilitate de obținere job / bursă / alocație

Aici este important să te documentezi suplimentar, căci experiența mea se limitează la Danemarca.

Cum mă decid între orașele aceleași țări?

Criteriile principale sunt calitatea facultății, oportunitățile de job și cât de internațional este acel oraș (cu cât mai mult, cu atât mai bine). De obicei, capitalele întrunesc aceste criterii.

Trebuie să învăț limba locală?

De obicei, nu. Dacă vorbim de o capitală europeană, te descurci cu engleza și cu câteva cuvinte de bază. Pentru bun simț, este nevoie să-ți dai interesul și să înveți expresii uzuale sau să poți avea o conversație de câteva minute. Dacă vrei să te stabilizezi în acea țară, cunoașterea limbii îți va aduce beneficii suplimentare (va fi mai ușor să îți faci relații, vei fi plătit mai bine și vei putea aplica pentru cetățenie la un moment dat).

Cazare

Dacă vrei să stai la cămin, aplică din timp la tot ce găsești, deoarece au extrem de multe cereri, iar lista de așteptare poate fi și de până la un an.

Dacă vrei să stai în chirie, e aproape imposibil să găsești ceva din timp. Poți începe să trimiți mesaje la ofertele de pe grupurile/siteurile de închiriat cu o săptămână înainte de a pleca. Altfel, n-are niciun rost, deoarece camerele/apartamentele se dau în chirie în câteva zile, iar fără să fii prezent fizic pentru vizionare e inutil să cauți.

Locația unde ești cazat e destul de importantă, dar iarași depinde de buget. Lucruri de luat în calcul sunt siguranța zonei și timpul pe care-l faci până la facultate sau o zonă centrală unde presupunem că te vei angaja.

Obținerea unui job de student pe timpul facultății

Când am ajuns în Danemarca și am spus oamenilor că am nevoie de un job part-time, toți mi-au spus 3 lucruri:

  1. Trebuie să știi limba daneză.
  2. Găsești locuri de muncă part-time doar în restaurant/hotel/cafenea etc.
  3. Poți lucra în domeniul în care vrei (în cazul meu marketing) doar full-time sau doar prin internship part-time neplătit.

La final, majoritatea concluzionau: dacă nu știi limba și vrei să lucrezi în domeniu, mai ales part-time, ai nevoie de foarte mult noroc.

Combinația de a nu găsi un job, scurgerea economiilor și șocul cultural au dus la o ușoară depresie, dar voi scrie despre asta într-un alt articol.

Ideea e în felul următor:‌ acele 3 lucruri erau, în mare parte, bullshit.

Într-adevăr, e mai ușor să obții un job dacă știi limba și e mai ușor să te angajezi ca ospătar decât ca specialist de marketing online.

Dar, ca orice lucru în viață, poți obține ce vrei dacă îți asumi responsabilitatea și treci de barierele care îți sunt impuse.

Eu am obținut job-ul după 3 luni și era exact ceea ce căutam: domeniu relevant (marketing online), program part-time flexibil, locație centrală.

Sfaturi pentru a obține un job part-time / de student

1. CV-ul să aibă maxim două pagini.

2. Dacă aplici la restaurante/hoteluri/cafenele, cere să vorbești direct cu managerul. Dacă nu este disponibil și trebuie să oferi CV-ul unui angajat, o să-l arunce la gunoi, la fel cum a făcut și cu celelalte 5 pe care le-a primit în ziua aia înaintea ta. Poți evita asta punându-l într-un plic sigilat, dar nu e garantat.

3. Nu aplica doar acolo unde găsești poziții libere. Mergi din magazin în magazin, din cafenea în cafenea, din hotel în hotel.

4. Dacă aplici la corporații/companii din domeniu, află numele managerului pentru acea poziție și încearcă să intri în contact cu el. Spune-i în maxim 3 paragrafe de ce îi scrii, de ce să te angajeze și cine ești mai exact (în această ordine).

5. Insistă. Dacă ai aplicat și nu ai primit răspuns, revino și cere respectuos un update legat de aplicație. Mergi în biroul corporației, roagă doar 5 minute din timpul unui manager, scrie o scrisoare de mână, absolut orice găsești, dar până ce nu primești un “NU!” concret, insistă.

Concluzii & Întrebări frecvente

Ce trebuie să iau în calcul când vreau să studiez în afară?

Cel mai important criteriu este cel financiar. Apoi, în funcție de buget, trebuie să alegi o facultate cât mai bună din punct de vedere al credibilității și calității studiilor, o locație cât mai internațională și să îți faci din timp un plan pentru cum vei obține cazare și job.

Sunt studiile în străinătate o alegere bună?

În general, da. Ele devin o alegere excelentă dacă sunt fructificate prin alegerea unei facultăți de top, dezvoltarea de relații personale și profesionale și obținerea unui job relevant.

Cum aleg țara sau orașul în care vreau să studiez?

Dacă ai posibilitatea financiară, alege o capitală sau un oraș cât mai internațional. Acestea îți vor oferi cele mai multe oportunități pentru creare de relații și pentru obținerea unui job.

Este nevoie să învăț limba din acea țară?

Nu este obligatoriu să înveți limba locală, dar expresiile uzuale te vor ajuta să comunici mai ușor. Dacă te gândești să rămâi acolo pe termen lung, cu cât știi mai bine limba, cu atât e mai ușor să-ți faci relații cu oamenii din acele țări și să obții joburi mai bine plătite.

Pot obține un job de student pe timpul studiilor?

Da, poți obține un loc de muncă part time, trebuie însă să fii puțin creativ, să-ți exersezi abilitățile de comunicare și să dezvolți puțin tupeu.

Aș mai avea câteva ceva de spus despre cum să profiți cât mai mult de oportunitatea studiilor în străinătate, dar voi limita acest articol doar la cum să te orientezi și ce să iei în calcul când vrei să studiezi la o universitate din afară.

Vă încurajez să lăsați întrebări sau să povestiți experiența voastră folosind formularul de comentarii de mai jos.

Articol updatat pe

Scrie un comentariu

Lasă un comentariu